ROTFRUKTER

Rotfrukter och potatis är de viktigaste grödorna i ett kallt klimat. De är söta och näringsrika, går att lagra under den långa vintern och tack vare tusentals år av odling och förädling finns det en stor variation och bredd att välja från. På Marstorps mat är rotfrukter en essentiell del i vår produktion och vi är extra stolta över våra fina rödbetor.

Gul lök

Gul lök är en av de vanligaste grönsakerna och en självklar smaksättare i mat. Den kan stekas, ugnsbakas eller ätas rå i exempelvis sallader. Lök har sitt ursprung i centralasien och kom till Sverige och Europa redan under medeltiden. Gul lök har god hållbarhet och går oftast att lagra i flera månader om den förvaras svalt och torrt. I början av säsongen levererar vi färsk lök med blasten kvar och på senhösten levererar vi torkad.

Morot

Morötter finns i många olika sorter, färger och utseenden. En del menar att moroten har sitt ursprung i Afghanistan eller Grekland medan andra tror att den kommer från norra delen av Europa. Vi har provat några olika sorters morötter och odlar idag två orange sorter, Napoli som är lite tidigare och huvudsorten Bolero. Båda går bra att lagra och har söt smak och spänstig karaktär. Våra morötter är fantastiskt goda att äta färska som de är. Men om du vill tillaga dem tips är att låta moroten sjuda med en klick smör då det tar fram sötman och morotskaraktären på ett balanserat vis.

Potatis

Olof Rudbeck var troligen den som odlade potatis i Sverige för första gången i sin botaniska trädgård i Uppsala i slutet av 1600-talet. Då var syftet dock inte att förtära potatisen, den odlades endast som prydnad för sin vackra vita rosa och violetta blommor. På 1700-talet odlades potatis mest i Sverige på grund av den gick fint att göra brännvin på. Först på 1800-talet etablerades potatis i Sverige som ett baslivsmedel och har sedan dess blivit en viktig del i vårt matkulturarv. Potatis har ett utmärkt näringsvärde då den är rik på C-vitamin, järn, B-vitamin, fosfor och kalcium. Potatis innehåller och mycket komplexa kolhydrater och en hel del protein. Om du ska försöka överleva på endast en gröda är potatis det givna valet. Vi odlar i år fyra olika sorters potatis med skiftande färg, konsistens och smak. Emmalie med sin dekorativa röda färg, Orla som går fint att lagra, Sarpo som är medelmjölig med gult kött och rött skal samt Arran Victory som är mycket mjölig med lila skal och perfekt till potatismos.

Rödbeta

Rödbetor har vi både avlång en avlång sort som heter Forono och en rund som heter Action. Den avlånga sorten är väldigt enkel att skala och erbjuder andra möjligheter för uppläggning och dekoration. Den runda sorten går något bättre att lagra. I smaken är de likvärdiga, söta och lite sträva på samma gång. Färska perfekt kokta rödbetor med lite smör och salt är bland det bästa som finns. Ett tips är att låta skalet sitta kvar när du kokar dem, det bevarar smaken bättre och sedan när betorna är kokta är det bara att krama av skalet, hur smidigt som helst.

Gulbeta

Gulbeta har vi av sorten Boldor. I smaken är de lika rödbetorna men är bra om inte vill att betorna ska färga av sig och kan därför vara ett bra alternativ om du ska blanda dem med andra grönsaker exempelvis i en gryta.

Kålrot

Kålroten vi odlar heter Vige och har en fin rund form och god smak. Den går också fint att lagra.

Majrova

Majrova har vi av sorten guldboll och som namnet antyder har den en vacker ljusgul färg och sött och mört kött.

SALLAD

Salladsväxter erbjuder en stor bredd och rikedom gällande smak, konsistens, utseende och karaktär. I år odlar vi ett flertal sorter med skiftande utseende och smak. Vi odlar även läcker ruccola med fräsch och pepprig smak som är Jakobs favorit (han drömmer i hemlighet drömmer om en gård i italienska Ligurien)

Spenat

Spenat odlas för de goda bladens skull. Kan ätas både liten som babyspenat och större fullmogen.

Batavia

Batavia odlar vi Maravilla de Vera, Redial och Tourbillon. Batavia är en mellanting mellan blad- och huvudssallad med stor variation.

Ruccola

Ruccola av sorten Roma odlar vi i år och den har flikiga små blad med pepprig smak precis som det ska vara.

GURKVÄXTER

Gurka, pumpa och squash är alla gurkväxter. Det finns en stor variationsrikedom av dessa grödor som kommer i alla former, färger och smaker. Allt från smöriga, söta pumpor som är utsökta att ugnsgriljera till läckra spänstiga slanggurkor som passar perfekt i en somrig sallad.

Slanggurka

Vi odlar slanggurka av sorten Corentine och Kalunga i växthus. Vår gurka är verkligen en favorit hos våra barn som brukar springa och knycka sig en gurka som de sedan äter hel som den är.

BALJVÄXTER

Bönor ärter och linser är alla baljväxter. Namnet kommer av den kapsel som fröna växer i liknar en balja. Av vissa sorter äts hela baljan medan andra måste spritas. Sockerärtor kan du äta råa men de flesta baljväxterna måste förvällas eller kokas. Troligen började bönor odlas kring Centralamerika och Anderna för ca 8000 år sedan och linser tros ha sitt ursprung i Asien. Baljväxter har hög andel protein med bra kvalitet och de är därför viktiga i vegetarisk kost. Dessutom är baljväxter mycket bra för våra jordar då de kan fånga kväve från luften och lagra den i jorden. På så sätt kan vi köpa mindre gödsel!

Bondbönor

Bondbönor skall spritas, förvällas och skalas. De har en fyllig och len smak och är utsökta att exempelvis fräsa med lite smör och färsk vitlök. Bondbönor går även att förvälla och frysa in för lagring. Det är även möjligt att torka dem bondbönorna blir då bruna.

KÅLVÄXTER

Finns det något bättre än att skåda grönkålens praktfulla och krispiga, gröntaggiga blad eller vitkålens fast runda huvuden med sina mäktiga blad med pondus tar plats i raderna. Kållandet är verkligen en fröjd att skåda med sin praktfulla variationsrikhet och pampighet. Kål är dessutom härdigt för kyla, många sorter går att lagra och användningsområdena är många. På Marstorps mat är vi verkligen stolta över våra fina kålsorter.

Broccoli

Broccoli är god att äta rå eller förvälla i lättsaltat vatten. Förvälld går den även att frysa in och lagra. Den sorten vi har valt att kultivera heter Lord och är välvuxen och smakrik.

Grönkål

Grönkål kan du göra en läcker sallad av om du finhackar den och blandar med lite olivolja och havssalt. Krispiga grönkålschips är också smarrigt eller varför inte stuva den eller göra en grönkålspaj med chevre? Vi odlar ståtlig grönkål av sorten Westland Winter.

Kålrabbi

Kålrabbi är en fantastisk och underskattad grönsak. Jakob har spontant efter provsmakning döpt om denna läckra krispiga gröda till nordisk melon då dess söta honungsaktiga smak mycket påminner om honungsmelon. Den är dock fast i köttet och betydligt krispigare än de tropiska melonerna. Godast är den färsk i flortunna skivor. Kålrabbi har ett tjockt skal och går att lagra länge. Den magiska sorten som dessutom blir mycket stor heter Superschmelz.

Pak Choy

Pak Choy är en läcker kålsort som gjort sitt intåg i Sverige med ökat popularitet på senare år. I stora delar av Asien är det en mycket vanlig och uppskattad gröda. Den är god att woka, gärna med lite sesamolja, sesamfrön, färsk ingefära och japansk soja. Vi odlar sorten Joy Choy.

Purpurkål

Purpurkål liknar till smak och karaktär grönkålen men bjuder ett estetiskt tilltalande alternativ med sina dekorativa djupt purpurfärgade blad. Vi odlar purpurkål av sorten Redbor.

Vitkål

Vitkål är en stapelgröda med många användningsområden. Kålpudding, kåldolmar, coleslaw och vitkålssallad är några uppskattade anrättningar. Det går även utmärkt att syra vitkålen. Mjölksyrade grönsaker är mycket nyttiga eftersom de innehåller massor av nyttiga bakterier som din mage kommer att uppskatta. Syrade grönsaker har även extremt lång hållbarhet. Vi odlar vitkål som heter Castello, den är välvuxen, fast och smakfull.

Rödkål

Rödkål är ett läckert alternativ till vitkål. Den har en något mer karaktäristisk och kraftigare smak än vitkålen och är utsökt att göra en syrlig kålsallad på. Se recept här . Vi odlar rödkål av sorten Integro, precis som vitkålen går det fint att syra även rödkål.

Spetskål

Spetskål är till smak och karaktär mycket lik vitkål men den har ett spännande konformat utseende. Bladen är dessutom lite tunnare och går lättare att rulla. Perfekt om du vill göra wraps eller kåldolmar. I år odlar vi en sort som heter Filderkraut.